Ingredience (na 6 porcí)
- 1 kg brambor
- 300 g pečeného bůčku na kmínu
- 200 g cibule
- 10 stroužků česneku
- 2 hrsti libečku
- 2 hrsti petrželky
- 4 vejce
- 100 ml smetany
- Mletý pepř
- Muškátový oříšek
- Sůl
- Vepřové sádlo
Postup přípravy
Nejprve se oloupou brambory a nakrájí se na tenké plátky. Aby brambory nezhnědly, dají se do hrnce se studenou vodou, kde musí být brambory celé namočené. Poté se nakrájí bůček a cibule (na klínky), naseká se také česnek (nemusí být najemno). Nakrájený bůček se pak opeče na pánvi. K němu se přidá i cibule, kterou je třeba zprudka orestovat. K masu a cibuli se přihodí i připravený česnek. Vše se osmahne a dochutí muškátovým oříškem, pepřem a sekaným libečkem.
Připravíme si pekáč a jeho dno nejprve vymažeme sádlem. Pak na něj vyskládáme brambory a přidáváme vrstvu vypečeného bůčku s cibulí, tu zakryjeme opět bramborami. Předehřejme si troubu na 180 °C a pekáč do ní vložíme na 29 minut. Mezitím si rozšleháme vejce a přidáme k nim i smetanu, sekanou petrželku, sůl a pepř. Touto směsí pak zalijeme brambory a teplotu trouby snížíme na 150 °C. Brambory se pečou, dokud nebudou mít zlatavou bramboru.
Podávat se mohou třeba s kyselými okurkami.
Autor: © Mgr. Jitka Musilová
Foto: © Anneli Salo