Dušené plátky hovězího krku s pomalu karamelizovanou cibulí a řepným pyré
Ingredience
(pro 6 porcí)
- 6 plátků hovězího krku po 200 g;
- 1 polévková lžíce řepkového oleje;
- 40 g másla;
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky;
- 1 cibule, jemně nakrájená;
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky;
- 1 polévková lžíce hladké mouky;
- 2 rajčata;
- 1 bobkový list;
- 1 stonek tymiánu;
- 700 ml červeného vína, suchého;
- 600 ml hovězího vývaru.
Na zeleninu: (karamelizovaná cibule)
- 3 velké cibule;
- 1 polévková lžíce řepkového olej.
Na pyré: (pyré z řepy)
- 500 g brukve vodnice;
- 200 ml mléka;
- 200 ml vody;
- 40 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany;
- sůl a pepř;
- muškátový oříšek.
Postup
Plátky hovězího krku osolíme a opepříme. Pokud jsou hodně nepravidelné, svažte je k sobě kuchyňským provázkem. Opečeme z obou stran na řepkovém oleji a dáme stranou.
Na másle 10 minut zlehka orestujte nakrájenou mrkev, cibuli a celer. Zaprášíme lžící mouky a krátce orestujeme. Poté přidáme oloupaná a rozmačkaná rajčata, bobkový list a tymián. Zalijeme červeným vínem a zredukujeme na polovinu. Poté přidáme hovězí vývar a zakryté dusíme v předehřáté troubě na 140 °C tři hodiny. Maso by při píchnutí nemělo klást téměř žádný odpor.
Plátky hovězího krku vyjmeme a uchováme v teple. Omáčku přelijte přes sítko, znovu zredukujte do krémova a dochutíme solí a pepřem.
Pro přípravu karamelizované cibule cibuli neloupeme, ale jen ji rozpůlíme a odřízneme špičku a kořen. Řeznou plochu potřeme trochou řepkového oleje a položíme na plech se silikonovou podložkou. Plech přidáme do trouby k masu na dno trouby a pečeme dvě hodiny. Občas zkontrolujte, zda se řezaný povrch nepálí.
Vodnici oloupeme a nakrájíme na kostičky a přidáme tolik mléka a vody, aby byla zakrytá (pokud chcete, můžete přidat i na kostičky nakrájený brambor a citronovou kůru). Vařte deset až patnáct minut, dokud tuřín nezměkne. Poté tyčovým mixérem rozmixujte najemno a dochuťte smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Při podávání oloupejte slupku z půlek cibule, vyjměte jednotlivé vrstvy a do cibulových mističek naplňte řepné pyré. K tomu položte plátek hovězího krku a přelijte omáčkou.
Grilovaný hovězí krk z trouby
Ingredience
(pro 4 osoby)
- 800 g hovězího krku;
- 1/2 hrnku červeného vína suchého;
- 1/2 hrnku oleje;
- 1 lžíce malinového octa;
- 1 mrkev;
- 1 cibule;
- 1 lžíce nasekané petrželky;
- 1 bobkový list;
- sůl a pepř;
- 750 g zelených fazolek;
- trochu saturejky;
- 4 rajčata.
Postup
Maso nakrájíme na 4 plátky po 200 g. Červené víno, olej a ocet smícháme s nastrouhanou mrkví, nastrouhanou cibulí, petrželkou, solí a pepřem na marinádu, přidáme bobkový list a přelijeme na maso. Zakryté přes noc marinujeme v lednici.
Fazole uvaříme v trošce osolené vody. Scezené plátky masa grilujeme pod grilem v troubě 3 až 4 minuty z každé strany. Rajčata omyjeme, na vrchu nařízneme křížek, potřeme olejem a po otočení hovězích plátků grilujeme 4 minuty.
Zahřejte marinádu a upravte maso s fazolemi, rajčaty a prohřátou marinádou. Podáváme s opečenými bramborami nebo bagetou.
Dušené plátky hovězího krku s květákem a celerovým pyré
Ingredience
Na hovězí krk:
- 4 plátky hovězího krku, každý po 200 g;
- 1 lžíce žáruvzdorného řepkového oleje;
- 1 velká cibule;
- 1 mrkev;
- 2 tyčinky řapíků celeru;
- 1 lžíce rajčatového protlaku;
- 200 ml suchého červeného vína;
- 1/2 lžičky karob prášku (svatojánský chleba);
- 400 ml hovězího vývaru nebo vývaru;
- 1 snítka čerstvého tymiánu;
- 2 bobkové listy;
- sůl pepř.
Na pyré:
- 1 velký květák, asi 800 g bez listů;
- 1/4 celeru, asi 300 g;
- 2 lžičky másla;
- Trochu kokosového mléka;
Postup
Předehřejte horkovzdušnou troubu na 120 stupňů nebo 140 stupňů u normální trouby. Na plotně v žáruvzdorné pánvi rozehřejte olej. Plátky masa osolte, opepřete a opečte z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjměte a dejte stranou.
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky. Smažíme na tuku. Poprášíme práškem ze svatojánského chleba. Přidáme rajčatový protlak, snítku tymiánu a bobkové listy a zalijeme červeným vínem. Červené víno necháme zredukovat na polovinu. Dolijeme vývarem a dochutíme solí a pepřem.
Do omáčky vložíme plátky masa a dusíme v troubě pod pokličkou asi 3 hodiny.
Květák rozdělíme na růžičky. Celer nakrájíme nahrubo. Obojí uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a rozmixujeme s máslem, kokosovým mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem na pyré.
Vyndejte žáruvzdorný hrnec s masem z trouby. Plátky masa vyjměte a uchovejte v teple. Také vyjměte snítku tymiánu a bobkové listy a omáčku odmastěte.
Podle chuti okořeňte a vložte zpět plátky masa.
Podávejte s pyré a doplňte zeleným salátem.
Hovězí krk po Burgundsku
Tento pokrm, je synonymem francouzské gastronomie: Boeuf Bourguignon!
Hovězí maso se vaří celé hodiny ve velkém hrnci, díky čemuž je maso nesrovnatelně křehké a dodává mu lahodné aroma. Ideální recept na dlouhé nedělní jídlo! Nejlepší přílohou k tomuto pokrmu jsou lahodné, domácí tagliatelle, které se skvěle mísí s omáčkou a masem – kombinace, na kterou nikdy nezapomenete.
Ingredience
- 1 kg hovězího krku;
- 200 g slaniny
- 3 mrkve
- 10 malých žlutých cibulek;
- 200 g žampionů;
- 2 stroužky česneku;
- 1 svazek bylinek (tymián, bobkový list a petrželka zabalené v listu pórku);
- 0,5 l červeného vína (z Burgundska);
- 0,5 l hovězího vývaru;
- 2 lžíce mouky;
- trochu másla.
Postup
Hovězí krk nakrájejte na kousky asi 4 cm velké. Lehce poprašte moukou. Mrkev nakrájejte nahrubo, oloupejte cibuli a plochou stranou nože rozdrťte stroužky česneku. Na pánvi rozpustíme větší kousek másla a orestujeme na něm slaninu a cibuli. Poté odložte stranou.
Na stejné pánvi opečte maso, přidejte mrkev a 5 minut opékejte. Zalijte vývarem a přidejte česnek, svazek bylinek, slaninu, cibuli a červené víno. Podle chuti okořeňte a dobře promíchejte. Přiveďte k varu a přikryté vařte 2 ½ hodiny - 3 hodiny.
Žampiony rozčtvrťte (pokud jsou malé, nechte celé) a přidejte k hovězímu masu. Odkryté duste ještě dalších 30 minut.
Odstraňte svazek bylinek a podávejte hotové Boeuf Bourguignon a užívejte si tuto úžasnou chuť.