Vepřový špíz s kroketami a růžičkovou kapustou
Podle kluků v akci lze marinované libové vepřové maso připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Kluci ho zprudka a krátce opečou, což podle nich zaručí, že nebude vysušené a zůstane krásně křehké.
Ingredience
Na 4 porce
- 600 g minutkových plátků z vepřové pečeně.
Na marinádu
- 50 g kremžské hořčice;
- 50 ml oleje;
- 50 ml vody;
- hrst plocholisté petržele;
- mletý pepř;
- sůl.
Na krokety
- 600 g brambor vařených ve slupce;
- 1 šalotka;
- 3 stroužky česneku;
- 1 lžička mleté papriky;
- 1 lžička drceného kmínu;
- mletý pepř;
- sůl;
- 2 žloutky;
- 1 lžíce plnotučné hořčice;
- worcesterská omáčka;
- olej na smažení.
Na kapustičky
- 500 g růžičkové kapusty;
- 80 g másla;
- 4 snítky tymiánu;
- 1 lžíce krupicového cukru;
- střik bílého vinného octa;
- mletý pepř;
- sůl
Postup
Ze všech ingrediencí na marinádu kluci vymíchají lák, do nějž vloží na hodinu plátky vepřového masa. Poté marinované plátky napíchají na špízy, vloží na plech vyložený pečicím papírem a pečou ve vyhřáté troubě při 250 °C po dobu 8−10 minut.
Během marinování si kluci připraví krokety. Nejdříve nastrouhají brambory na jemném struhadle a smíchají je s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutí mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě nakonec vše promíchají se žloutky. Z hotové směsi tvarují krokety a smaží je v oleji dozlatova.
Po dobu, co se peče maso na špízech, tak si kluci připraví růžičkovou kapustu. Nejdříve ji očistí, nakrájí na půlky či čtvrtky, opečou na rozehřátém másle, přidají snítku tymiánu, zasypou cukrem, a zahřívají, než cukr zkaramelizuje. Pak zastříknou octem a dochutí pepřem a solí.
Hotový pokrm podávají na talíři se špízy, kapustičkami a smaženými kroketkami.
Video recept
Video recept, kde kluci připravují vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou, se můžete podívat zde: Vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou.
Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou
Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.
Ingredience
Na bramborové těsto
- 1 kg brambor vařených ve slupce;
- 1 vejce;
- 150 g hrubé mouky;
- 100 g krupice;
- sůl;
- hladká mouka na vyválení.
Na náplň
- 500 g růžičkové kapusty;
- 150 g uzeného špeku;
- 1 cibule;
- 3 stroužky česneku;
- mletý pepř;
- sůl.
Na podávání
- 200 g červené cibule;
- sádlo.
Postup
Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.
Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.
Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.
Video recept
Video recept, kde kluci připravují bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou, se můžete podívat zde: Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.