Zavařené zeleninové lečo

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Zavařování

Kdo by neznal lečo, lehké zeleninové jídlo, na jehož přípravě vlastně nic není. Potřebujete pár cibulí, letních paprik a rajčat, k tomu už jen lžíci sádla nebo oleje a špetku soli. No a na závěr pár vajec. Pokud chcete lečo bez slupek, je třeba o ně obrat zeleninu ještě předtím, než ji dáte do kastrolu.


Obsah článku

Recept na klasické lečo

Ingredience: 2 cibule, 4 větší letní zelené papriky, 1–2 lžíce rajčatového protlaku (lze vynechat), 4 velká rajčata, 4 vejce, 1/2 lžičky soli, dle chuti klobása

Pravidla: Lečo vznikne, když v horkém tuku opečete pokrájenou zeleninu ve správném pořadí. Tedy nejprve dáte cibuli, až změkne, přidáte papriku, ta až trochu změkne, přidáte rajčata, která pustí tekutinu a všechno spojí dohromady. Pak už jen stačí vmíchat vejce. Když všechnu zeleninu naházíte do kastrůlku najednou, výsledek bude mdlý. Vejce vyklepněte do hrnečku a důkladně rozkloktejte vidličkou se špetkou soli. Hotová udušená zelenina ještě bublá, takže je horká dost a můžete pod ní klidně vypnout plotýnku. Vlijte vajíčka a hned začněte míchat. Nepřestávejte, dokud se nedostanete k žádoucí hustotě, bude to trvat asi minutu nebo dvě. Správě udělaná vajíčka jsou hustá asi jako pudink a není v nich ani známka po hrudkovatění a sražení. Jestliže vám nestačí zbytkové teplo kastrůlku a směs je stále i po dvou minutách příliš řídká, klidně zapněte plotýnku na poloviční výkon a dál pár minut míchejte, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Čím pomaleji a šetrněji se ke krémovitosti dostanete, tím lépe, příště už to třeba zvládnete i při více rozehřáté plotýnce, protože poznáte, kdy je nejvyšší čas přestat a lečo odstavit. Bohatší chuti leča též pomůže postupné solení jednotlivých surovin tak, jak jdou za sebou do hrnce. Je to lepší, než když celé lečo osolíte a dochutíte až najednou nakonec.

Mnoho lidí přidává do leča klobásu nebo jinou uzeninu. Jelikož zelenina, vejce a bramborová příloha už znamenají samy o sobě kompletní a vyvážené jídlo, klobása rozhodně nutná není. Pokud si však bez ní nedovedete lečo představit, nejprve ji nakrájejte a opečte zvlášť v pánvi. Teprve na samém konci dušení ji přimíchejte do leča, tak zůstane plná chuti, nevydusí se a ani nestačí zvrátit chuť leča na svou stranu.

Postup: Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte, větší kousky v leču nevadí. Škrabkou oloupejte slupku z paprik, co nejlépe to půjde. Potom papriky odjádřete, zbavte je semínek a nakrájejte na nudličky velké asi 3 x 1 cm. Rajčatům vyřízněte konec, kde vrůstala stopka, a na protilehlém konci nařízněte ostrým nožíkem slupku do kříže. Vložte je do misky a zalijte vroucí vodou tak, aby rajčata byla zcela ponořená. Vyčkejte půl minuty až minutu, vodu slijte, rajčata zchlaďte ve studené vodě a pak slupku lehce stáhnete. Oloupaná rajčata rozkrájejte na osminky a ty pak ještě každou překrojte na 3–4 kousky. Ve větší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli, jemně ji osolte a na středně silném plameni nechte změknout a zprůsvitnět, cca minutu nebo dvě. Občas promíchejte. Jakmile cibule zprůsvitní, přidejte papriky, zvyšte žár plotýnky a zprudka chvíli opékejte, opět za občasného promíchání. Až i papriky trochu změknou, přidejte protlak a chvíli ho v pánvi míchejte, dokud nezmění barvu z červené na rezavou. Nakonec vsypte rajčata, jemně je osolte špetkou soli, naposledy zamíchejte a nechte 10 minut dusit, tentokrát pomalu a zvolna. Rajčata by se za tu dobu měla postarat o šťavnatou omáčku, ale pokud vám obsah pánve připadá příliš suchý, nebojte se přilít pár lžic vody. Nakonec dušenou zeleninu dosolte podle chuti. Přidejte vejce, které jste vyklepli do hrnečku a důkladně rozmíchali vidličkou se špetkou soli. Lečo přiveďte k varu a vypněte nebo velmi snižte žár plotýnky. Vlijte vajíčka a ihned začněte míchat. Nepřestávejte, dokud se nedostanete k žádoucí hustotě, bude to trvat asi minutu. Čím pomaleji a šetrněji se ke krémovitosti dostanete, tím lépe, příště už to třeba zvládnete i při více rozehřáté plotýnce, protože poznáte, kdy je nejvyšší čas přestat a lečo odstavit. Na talíři pokrm posypte zelenou petrželkou a podávejte společně s bílým pečivem nebo vařenými brambory a třeba ještě opečenou uzeninou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lečo jako polotovar

Ingredience: 5 kg paprik, 5 kg rajčat, 3 kg cibule, 4 lžíce soli, 3 dkg červené sladké papriky, 3 dl oleje, 20 dkg krystalového cukru

Postup: Cibuli orestujeme na oleji, přidáme papriku nakrájenou na proužky, osolíme a dusíme asi 20 minut. Rajčata zalijeme vařící vodou a po prudkém zchlazení z nich stáhneme slupku. Pak je nakrájíme na malé kousky a přidáme k paprice. Pokud jsou již zpola uvařená, odebereme asi 2 dl šťávy, v níž rozmícháme červenou sladkou papriku, poté šťávu vlijeme zpět do hrnce. Přidáme cukr a ještě vaříme asi 15 minut, následně hrnec stáhneme z plamene a lečo plníme do sklenic. Naplněné sklenice zavíčkujeme a dáme sterilizovat na 5–10 minut. Poté je obrátíme dnem vzhůru na papírové utěrky, abychom viděli, zda některá sklenice neteče. Po pěti minutách otočíme zpět, přikryjeme a necháme vychladnout.

Lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule (nakrájená na drobno), 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik (nakrájených na nudličky), 0,5 kg rajčat (oloupaných a nakrájených), 0,5 lžičky soli, pepř, 1 plechovka rajského protlaku, 0,5 kg uzeniny, 3 vejce

Postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme čerstvé papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, dokud papriky nezměknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přilijeme vejce a mícháme při prudkém varu, dokud se vejce nesrazí. Závěrečný trik: vše se nakonec krásně zahustí přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Hotové lečo dáme do vymytých zavařovacích sklenic ještě za horka, skoro vařící, čímž bude vlastně rovnou i sterilované. Takto lze připravit lečo jako samostatné jídlo. Pokud do něj nepřidáte vejce a uzeninu, jde o ideální polotovar.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sterilované lečo bez cibule

Ingredience: 1 kg cukety, 4 rajčata, 2 šálky čerstvých fazolových lusků, 2 papriky, 4 lžíce oleje, 4 lžíce octa, palička česneku, bazalka, petrželka dle chuti

Postup: Na oleji zpěníme česnek pokrájený na plátky. Přidáme cuketu (mladé cukety neloupeme) nakrájenou na kousky, opečeme, vsypeme plátky rajčat, paprik, fazolky nařezané na 4cm kousky a dusíme. Osolíme, přidáme ocet a nasekané bylinky. Ještě horké plníme do sklenic a sterilujeme jako polotovar. Využijeme ke špagetám, s párkem a vejci, jako přílohu k masu a podobně.

Lečo na zimu

Ingredience: 1 kg cibule, 1 kg čerstvých paprik, 1 kg rajčat, 200 ml oleje, 200 g plnotučné hořčice, 35 g soli, 35 g cukru

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka či proužky, rajčata můžeme předem oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme nejprve cibuli, poté papriky. Dusíme pod poklicí, dokud obojí není měkké. Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tedy dvousetgramový kelímek hořčice, a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Lečo se nekazí, jako konzervační přípravek slouží hořčice, kterou ani nejde v leču chuťově poznat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Čalamáda

Ingredience: 1 kg zelených paprik, 1 kg rajčat, 1 hlávka bílého zelí (cca 1 kg), 1 kg cibule, 1–2 feferonky, 1 l bílého vinného octa, 1,5 l vody, 150 g cukru, 4 lžičky soli, 3 lžíce zrnek černého pepře, 1 balíček pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny

Postup: Papriky rozpůlíme, odstraníme stopku, jádřinec a bílé přepážky. Omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme, necháme okapat, vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme na čtvrtiny. Z hlávky bílého zelí odtrhneme několik venkovních listů, zbytek rozkrájíme na osminy, košťál vykrojíme. Zelí omyjeme, necháme okapat a pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraníme stopku a jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Podle chuti můžete k ostatním přísadám přidat ještě 3–4 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a plníme do sklenic.

Na přípravu sladkokyselého nálevu smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme z plotny a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování od Dr.Oetkera. Důkladně mícháme, než se rozpustí. Hotovým teplým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme otočené víčkem dolů nejméně hodinu. Zeleninová čalamáda v chladu a temnu vydrží přibližně 6 měsíců.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Apet

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Zavařování hotových jídel do sklenic

    Bláža

    Ne, Zavařuji úplně běžně jídla s bramborami i cibulí a zahuštěná moukou. Potřebovala jsem poradit jak na zavařování v mikrovlnce, protože nemám v tento okamžik moc času, ale DOBŘE (s masem na 2x) zavařené jsou v pohodě vlastně možná všechna jídla. :-) :-)

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zavařování hotových jídel do sklenic

    Jan

    Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zavařování hotových jídel do sklenic

    Milda

    Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
    Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět