Rychlý bramborový salát podle Kluků v akci
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 5 větší sterilovaných okurek
- Ocet (nálev z okurek)
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Brambory si omyjeme a ve slupce uvaříme do změknutí. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si i cibuli a nadrobno nakrájíme. Na kostičky si nakrájíme i okurku. Brambory, cibuli a okurku dáme do misky. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ocet, nebo lák z okurek. Vše pořádně promícháme.
Jak dělá bramborový salát Pohlreich
Ingredience:
- Brambory
- Celer
- Cibule (šalotka)
- Dijonská hořčice
- Kyselé sterilované okurky
- Majonéza (domácí: (2 žloutky, 15 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půlky citronu (lžička octa), sůl, pepř)
- Mražený hrášek
- Mrkev
- Pepř
- Petržel
- Sůl
- Vařená vejce
- Zakysaná smetana
Postup přípravy:
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje si brambory na bramborový salát uvařit den předem a přes noc je nechat v lednici (pokud se totiž chystáme dělat bramborový salát na Štědrý den, ušetří nám to čas i nervy). Předem se dá i uvařit mrkev, petržel a celer (nečistit před vařením). Klidně můžeme kořenovou zeleninu vařit společně s bramborami v osolené vodě. Salát by se měl přichystat dostatečně dopředu, aby se stihl rozležet. Uvařené brambory si pak oškrábeme a pokrájíme na malé kostičky. Očistíme si i kořenovou zeleninu a opět ji nadrobno nakrájíme. Zdeněk Pohlreich doporučuje krájet brambory i zeleninu nožem, je to sice časově náročnější, ale zase docílíme přesných kostiček (zelenina by měla být na malinko menší kostičky než brambory). Podle šéfkuchaře totiž velikost brambor a zeleniny má vliv na konzistenci salátu. Nakrájíme si nadrobno i sterilované okurky a oloupanou cibuli. Brambory, zeleninu, okurky, hrášek i cibuli dáme do mísy a přidáme k nim i sůl, pepř, lžíci dijonské hořčice, majonézu a zakysanou smetanu. Vše se pomalu a opatrně (aby se brambory ani zelenina nerozmačkaly na kusy) zamíchá a přilije se k nim troška okurkového láku. Mezitím si dáme vařit vajíčka natvrdo. Jakmile se vajíčka dovaří a vychladnou, tak je oloupeme, pokrájíme a přidáme do salátu. Salát se pak nechá odležet v chladu.
Bramborový salát s Moravankou
Pojmem Moravanka je myšlena zeleninová směs v kořeněném sladkokyselém nálevu.
Ingredience:
- 1 kg brambor varného typu B nebo A / B
- 1 lžíce hořčice
- 1 středně velká cibule
- 2 sklenice Moravanky
- 4 vejce
- Olej
- Majonéza
- Pepř
- Sůl
- Šunka
Postup přípravy:
Den předem si omyjeme brambory a ve slupce je uvaříme. Přes noc je pak necháme odstát v ledničce. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli pak spaříme horkou vodou (pokud se do salátu přidá majonéza). Cibuli můžeme na trošce oleje zpěnit (není nezbytné, ale lehce tepelně upravená cibule je lepší pro trávení než ta syrová). Zpěněnou cibuli necháme vychladnout. Moravanku si scedíme, ale nálev nevyléváme, ještě se nám bude hodit k dochucení salátu. Okurku a cibuli ze zeleninové směsi nakrájíme na menší kousky, ale ostatní zeleninu krájet nemusíme (pokud nemáme rádi některou zeleninu, například feferonku, klidně ji můžeme ze směsi odstranit). Mezitím si v osolené vodě uvaříme vajíčka natvrdo (vejce vložíme do hrnce se studenou vodou, vodu dáme vařit, a jakmile začne vřít, vaříme vajíčka asi deset minut, pak je zchladíme). Zchladlá vajíčka oloupeme a protlačíme kolečkem na krájení (nebo je drobně pokrájíme). Cibuli, brambory i vajíčka vložíme do větší misky, vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a pořádně promícháme. Salát dochucujeme zbylým nálevem z Moravanky (můžeme i octem). Kdo má rád v salátu i šunku, tak ji nakrájí a přidá (šunka ale není nezbytnou součástí). Salát je pak potřeba vychladit a než se bude podávat, můžeme do něj přidat majonézu.
Bramborový salát s jogurtem
Pro „odlehčení“ si můžeme připravit bramborový salát bez majonézy.
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lžíce krájené sterilované papriky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 vejce
- 4 nakládané okurky
- 50 g celeru
- 600 g brambor
- Hrst sterilovaného hrášku
- Jarní cibulka
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Jako u všech bramborových salátů si nejprve očistíme, omyjeme brambory, a dáme je neoloupané vařit do vroucí vody, dokud nezměknou. Jakmile je dovaříme, necháme je vychladit (klidně v ledničce a přes noc, ale není to nezbytné). Vychladlé brambory oloupeme, a buď nožem nakrájíme na kostičky, nebo je můžeme vzít kráječem, nebo protlačit kolečkem na krájení (pokud nám nezáleží na vzhledu). Mezitím si připravíme zeleninu, mrkev, celer a petržel dáme vařit (zeleninu můžeme oloupat před i po vaření, jak komu vyhovuje). Zeleninu vaříme asi deset minut. Vařit si dáme i vajíčka – zhruba deset minut. Jakmile vajíčka zchladnou, tak je oloupeme, a i je nakrájíme nadrobno. Vařenou zeleninu si nakrájíme (i oloupeme, pokud jsme to neudělali před vařením). Oloupeme a nakrájíme si i cibuli (tu můžeme i zlehka osmažit). Brambory, vajíčka,vařenou zeleninu vložíme do misky a přidáme i sterilovanou zeleninu, nakrájené nakládané okurky, a cibuli. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Nakonec vmícháme i bílý jogurt. Salát je třeba nechat odležet. Před podáváním se salát může ozdobit i jarní cibulkou.
Zálivka na bramborový salát
Ingredience:
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce hořčice
- 3 ks cibule
- 4 lžíce octa
- 5 lžic oleje
- Cukr
- Mletý černý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme a najemno nakrájíme cibule. Připravíme si pánvičku s olejem. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli. K ní pak přidáme hořčici i zeleninový vývar a necháme chvíli povařit. Do zálivky pak vmícháme ocet, podle chuti ji osolíme, opepříme nebo osladíme. Na závěr ještě přidáme zbytek olej. Zálivku pak vmícháme do bramborového salátu.
Zálivka na bramborový salát s majonézou
- 1 cibule
- 1 plnotučná hořčice
- 200 g majonézy
- Máslo
- Pepř
- Sůl
- Voda
Postup přípravy:
Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibulku. Na připravenou pánvičku si dáme trošku másla, na kterém pak cibulku zpěníme. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme vodu, hořčici, sůl a pepř. Vše pak přivedeme k varu a necháme odstát, dokud základ zálivky nevychladne. Na závěr se přidá majonéza a vše se promíchá. Zálivku pak postupně přidáváme do bramborového salátu.
Bramborový salát rakouský
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1 kg brambor
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 4 lžíce octu
Postup přípravy:
Omyjeme si brambory a vaříme je do změknutí ve slupce. Jakmile je dovaříme, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Oloupeme si cibuli, nakrájíme ji najemno. Pak si připravíme zálivku. Vodu smícháme s olejem, octem, cukrem, solí a pepřem. Do misky dáme cibuli i brambory a zalijeme je zálivkou. Vše promícháme a necháme v lednici odstát.
Rakouský bramborový salát
Ingredience:
- 1 lžíce kopru
- 1 salátová okurka
- 1 špetka mletého pepře
- 1 zakysané smetana
- 300 g brambor
- Majonéza
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si očistíme brambory a vaříme je ve slupce do změknutí. Po vychladnutí brambory nakrájíme na plátky. Připravíme si okurku, tu nakrájíme na kolečka a posolíme (sůl pomůže, aby okurka rychleji pustila šťávu). Šťávu z okurky vylijeme a kolečka z okurky vysušíme a přidáme k nakrájeným bramborám. K bramborám a okurkám přidáme majonézu a zakysanou smetanu. Do salátu přidáme kopr. Podle chuti salát osolíme a opepříme.
Bramborový salát s červenou řepou
Bramborový salát nemusí být vždy ten klasický, bramborový salát se dá připravit i jinak, s neobvyklými ingrediencemi.
Ingredience:
- 1 červená cibule
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžička kmínu
- 500 g salátových brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- 500 g syrové červené řepy
- Čerstvě mletý pepř
- Hrst hladkolisté petrželky
- Sůl
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- Tmavý cukr
Postup přípravy:
Nejprve si předehřejeme troubu asi na 200 °C. Mezitím si oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji na kusy. Kousky řepy vložíme do pekáčku a promícháme ji s olivovým olejem, kmínem a lžící tmavého cukru. Řepu ještě osolíme, opepříme a pečeme asi 40 minut (dokud řepa nezměkne a nezkaramelizuje). Řepu pak necháme vychladnout. Mezitím si připravíme brambory, oloupeme a nakrájíme je na kusy (stejně velké jako kusy řepy). Brambory pak dáme vařit v osolené vodě, dokud nezměknou. Pak je slijeme a necháme vychladnout. Připravíme si cibuli. Oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky. Cibuli pak dáme do mísy a zalijeme ji vařící vodou. Cibuli necháme asi 2 minuty nasáknout. Vodu pak slijeme, cibuli osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Cibuli ještě promícháme a pak ji necháme ještě 20 minut stát, dokud cibule nezrůžoví. Pak se do mističky slije tekutina z cibule a přidá se červený vinný ocet, špetka soli, cukru a zbývající 2 lžíce olivové oleje. Vše smícháme a vznikne nám zálivka. V misce si promícháme pečenou řepu s bramborami, přidáme i zálivku, cibuli, citrónovou kůru a nasekanou petrželku.
Bramborový salát s červenou řepou jinak
Ingredience:
- 100 g plnotučné hořčice
- 200 g nakládaných okurek
- 250 g majonézy
- 2 ks cibule
- 3 ks vařených vajec
- 400 g červené řepy
- 700 g brambor
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Dostatečně v předstihu si připravíme brambory: omyjeme je a dáme je ve slupce vařit do změknutí. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Oloupeme si řepu, nakrájíme ji na plátky a dáme vařit. Mezitím si dáme vařit i vajíčka natvrdo. Řepu i vajíčka necháme zchladnout. Vajíčka pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. I řepu nakrájíme na malé kostičky. Řepu a vajíčka dáme do misky a přidáme k nim i nadrobno nakrájené brambory. Oloupeme si cibuli a také ji nakrájíme, stejně jako nakrájíme najemno i nakládané okurky. Vše v míse smícháme, přidáme hořčici a majonézu (tu můžeme nahradit třeba zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem). Salát dochutíme, osolíme, opepříme (k dochucení můžeme použít i lák z okurek) a vše znovu promícháme. Nakonec salát necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce.
Bramborový salát s koprem
Ingredience:
- 1 kg salátových brambor
- 1 ks větší cibule
- 1 ks větší salátové okurky
- 1 ks zakysané smetany
- 1 lžíce bílého vinného octu
- 2 lžíce smetany
- 3 lžíce majonézy
- Hrst čerstvého nasekaného kopru
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Brambory omyjeme a dáme ve slupce vařit. Jakmile změknou, necháme je vychladnout (klidně i do druhého dne) a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Pak se vrhneme na okurku, tu oloupeme (není nezbytné) a nastrouháme na slabé plátky. Oloupeme si cibuli a najemno ji nakrájíme. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce. Pak k nim přidáme kopr, vinný ocet, a podle chuti i sůl a pepř. V další misce smícháme zakysanou smetanu s majonézou, smetanou a znovu vše promícháme. Pak obsah misky přidáme do salátu. Vše se znovu promíchá a dochutí. Salát je potřeba nechat uležet.
Bramborový salát s jablky
Ingredience:
- ½ lžíce plnotučné hořčice
- ½ lžičky hořčičných semínek
- 100 g jablek
- 10 g soli
- 1 bobkový list
- 1 menší cibule
- 130 g mrkve
- 150 g nakládaných okurek
- 170 ml vinného octa
- 250 ml vody
- 3 g soli
- 3 vejce
- 50 g cukru
- 5 lžic majonézy
- 700 g brambor
- 70 g celeru
- 70 g pastináku
- 8 kuliček černého pepře
- 1 kulička nového koření
- Koprová nať
- Šťáva z půlky citrónu
Postup přípravy:
Nejprve si v hrnci krátce nasucho opražíme koření. To pak zalijeme vodou, octem a osladíme. Směs přivedeme k varu a asi 15 minut ještě povaříme. Poté koření vyjmeme. Mezitím si očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu na malé kousky a vložíme ji do ještě teplé směsi. Zeleninu se směsí necháme vychladnout při pokojové teplotě. Pak ještě přidáme šťávu z citronu a lák se zeleninou dáme do lednice na 24 hodin. Další den vaříme do změknutí omyté brambory ve slupce v osolené vodě. Jakmile vychladnou, tak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupeme si také jablka a nakrájíme je na kostky. Brambory i jablka zakápneme citrónovou šťávou. Všechnu zeleninu s jablky, vejci, okurkou dáme do mísy, přidáme majonézu s hořčicí a vše pořádně promícháme. Salát ještě dosolíme a dopepříme. Nakonec salát necháme ještě v lednici 4 hodiny odležet.
Bramborový salát s jablkem
Ingredience:
- 1 hrst mražených baby mrkviček
- 1 jablko
- 1 kg salátových brambor
- 1 malá sklenice majonézy
- 1 menší červená cibule
- 2 hrsti mraženého hrášku
- 2 lžíce láku z okurek
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 vejce
- 3 kyselé okurky
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.
Bramborový salát s avokádem
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 avokáda
- 500 g nových brambor
- Citronová šťáva
- Hrst pražených loupaných mandlí
- Hrst řeřichových výhonků
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pak je dáme vařit, dokud nezměknou. Brambory scedíme. Mezitím si olivový olej s citronovou šťávou prošleháme společně se solí a pepřem. Touto zálivkou pak přelejeme ještě horké brambory a pak je necháme vychladnout. Avokáda si rozpůlíme, vypeckujeme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky a pak je přimícháme k bramborám. Přidáme i mandle a řeřichové výhonky.
Bramborový salát s avokádovou majonézou
Ingredience:
- 100 g nakládaných okurek
- 100 g sterilovaného hrášku
- 100 g sterilované mrkve
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce vinného octa
- 3 zralá avokáda
- 5 ks vajec
- 800 g salátových brambor
- 80 ml olivového oleje
- Čerstvě namletý pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Uvaříme si vajíčka natvrdo (vaříme je asi 10 minut), pak je necháme vychladnout a oloupeme je. Ve slupce uvaříme brambory a i ty necháme vychladnout. Mezitím si na kostičky nakrájíme okurky, oloupeme cibuli, a také ji nadrobno nakrájíme. Cibuli, okurku, hrášek i nakrájenou mrkev dáme do mísy a přidáme k nim nakrájená vajíčka a brambory. Rozpůlíme avokáda, vypeckujeme je a oloupeme. Dužinu z avokád rozmixujeme a přidáme k ní olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici. Vše zamícháme a dáme na chvíli do lednice. Vychladlou avokádovou majonézu přimícháme do salátu a ten necháme odležet v lednici. Do salátu se dá také přidat kuřecí šunka.
Bavorský bramborový salát podle Kluků v akci
Ingredience:
- 1 kg salátových brambor
- 1 salátová okurka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 3 – 4 lžíce vinného octa
- 3 lžíce rostlinného oleje
- Drcený kmín
- Mletý pepř
- Snítka čerstvého kopru
- Sůl
Postup přípravy:
Omyjeme a uvaříme si brambory ve slupce doměkka. Vařené brambory necháme zchladnout (ideálně je vaříme den předem a necháme je odležet v lednici). Brambory pak oloupeme a pokrájíme na kolečka. Oloupeme si i salátovou okurku a nastrouháme (nebo nakrájíme nožem) ji na tenká kolečka. Připravíme si i cibuli, oloupeme ji a nakrájíme na klínky. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce a ochutíme vinný octem, olejem, drceným kmínem, mletým pepřem a solí. Přidáme i nakrájený čerstvý kopr. Nakonec na salát nalijeme horký zeleninový vývar a vše ještě znovu promícháme. Salát necháme v ledničce asi hodinu odležet.
Bramborový salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 1 – 2 lžíce cukru krupice
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg brambor
- 200 g červené cibule
- 200 g červené řepy
- 200 g kyselých okurek
- 2 krabičky zahradní řeřichy
- 2 zakysané smetany
- 300 g ředkviček
- 3 lžíce vinného octa
- 440 g majonézy
- 500 g mrkve
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Ve slupce si uvaříme brambory. Uvaříme i mrkev a červenou řepu nakrájenou na kolečka. I brambory si nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako okurku a ředkvičky. Připravíme si zálivku, smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olivovým olejem, vinným octem a cukrem. Zálivku pak nalijeme na brambory s mrkví, cibulí. Vše zamícháme a dáváme pozor, abychom plátky brambor příliš nezlámaly. Do salátu přidáme ještě řeřichu. Na talíř pak položíme červenou řepu, a až na ní se dává salát.
Bramborový salát s křepelčími vajíčky
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 červená cibule
- 1 červená kapie
- 2 jablka
- 2 kg brambor
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 šalotky
- 4 lžíce majonézy
- 4 lžíce tatarské omáčky
- 4 mrkve
- 4 slepičí vejce
- 5 lžic zeleného hrášku
- 5 sterilovaných okurek
- 8 křepelčích vajec
- Med
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Kapii bychom měli mít připravenou již týden předem (spaříme ji a naložíme do okurkového láku). Brambory a mrkev společně uvaříme ve slané vodě. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Uvaříme vejce natvrdo, a jakmile vychladnou, tak je nakrájíme. Nakrájíme i zeleninu a jablka. Salát osolíme, opepříme a přidáme majonézu, hořčici a med. Vše promícháme, ale opatrně, abychom zeleninu zbytečně nepolámali (kvůli estetickému dojmu, na chuti to nic nemění).
Finský bramborový salát
Ingredience:
- 100 ml zakysané smetany
- 1 cibule
- 1 jablko
- 2 filé ze sledě
- 2 lžíce šťávy z řepy
- 3 mrkve
- 3 nakládané okurky
- 4 nakládané řepy
- 5 brambor
- Lžíce octa
- Lžička cukru
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si uvaříme brambory a mrkev do změknutí. Nakládanou řepu nakrájíme na kostičky. Připravíme si zálivku ze smetany, octa, cukru a šťávy z řepy. Zálivku je třeba promíchat a dochutit solí a pepřem. Brambory oloupeme stejně jako mrkev a nakrájíme je. Nakrájíme i kyselé okurky a jablka. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme. Veškerou zeleninu a jablka smícháme. Mezitím si necháme okapat filety a pak je nakrájíme na kostičky. Nakrájíme i červenou řepu. Nakonec vše pořádně promícháme, přidáme zálivku a dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu salátu můžeme použít nejen petrželku, ale klidně i vařená vejce.
Autor: © Mgr. Jitka Konášová