Recept
Ingredience:
- 1−1,2 kg telecích (hovězích) líček
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- olej
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1/2 menšího celeru
- 4 mrkve
- 2 petržele
- 3 bílé cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře a nového koření
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 4 lžíce dvojitého rajského protlaku
- 1 l hutného červeného vína
- 1 l hovězího vývaru
- krupicový cukr a citronová šťáva na dochucení
- 80 g másla na zjemnění
- 80 g másla
- 12 středních žampionů
- hrst plocholisté petržele
- sůl
- bramborová kaše na podávání
Postup:
Kluci v akci líčka očistí, rozkrojí napůl, osolí a opepří. Zeleninu nakrájejí nahrubo, cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejí olej a opečou líčka ze všech stran, zprudka a krátce, poté je vyjmou a ponechají stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách Kluci v akci vloží kořenovou zeleninu a opečou ji do zlatohněda. Následně přidají cibuli. Na závěr přidají celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahnou, přidají trochu přepuštěného másla, dále rajský protlak, opět zarestují, zalijí vínem a vývarem, přivedou k varu a zavaří.
Poté Kluci v akci do základu vloží opečená líčka, přiklopí a dusí v předehřáté troubě na 140 °C asi 1,5–2 hodiny doměkka. Hotová líčka vyjmou na talíř, vyndají koření a omáčku rozmixují, nebo ji radí propasírovat. Dochutí solí, pepřem, případně lehounce osladí cukrem a okyselí citronem. Těsně před podáváním Kluci v akci do horké omáčky zašlehají máslo.
Jako přílohu na másle zprudka opečou dozlatova žampiony, osolí je, opepří a posypou nasekanou petrželkou, vše upraví na talíř společně s bramborovým pyré. Tento recept, jak uvádějí Kluci v akci, je určen pro 4–6 porcí.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Kitche