Ingredience na guláš
Na 4 sklenice po 500 ml, každá pak vydá na 2 střední porce
- 800 g hovězího masa (kýta, kližka);
- 100 gramů cibule;
- 2 žluté papriky;
- 250 gramů rajčat;
- 50 g pórku nebo jarní cibulky;
- 5 dl hovězího vývaru;
- 3 lžíce oleje nebo sádla na smažení;
- 2 lžíce balzamikového octa (postačí i červené víno);
- 2 lžíce mleté červené papriky;
- sůl, pepř z mlýnku;
Samozřejmě můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Funguje i mrkev, hrášek, červená či zelená paprika, fazole nebo třeba i nakrájené lojovaté brambory.
Hovězí vývar
Pokud ho kupujete, tak ingredience jsou důležité. Měly by být co nejpřirozenější, bez konzervantů, bez zvýrazňovačů chuti. Musíte trochu hledat, ale nějaké najdete v Kauflandu nebo v bio obchodech.
Pokud si ho připravujete doma, tak použijte kosti a přední části hovězího masa. Vařte jen s trochou soli po dobu 5 hodin na velmi mírném ohni.
Příprava
Nejprve si vše připravte, pak to půjde snadněji.
- Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky.
- Hovězí maso nakrájíme na kostky cca 2-3 cm.
- Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky.
- Pokud spěcháte, můžete místo klasických rajčat použít cherry rajčata a jednoduše je jen rozčtvrtit.
Nebo pokud máte čas, rajčata krátce blanšírujte, oloupejte, zbavte semínek, nakrájejte na kostičky. Semínka sceďte v sítku a šťávu slijte a nechte si ji na později. - Pórek nebo jarní cibulku rozpůlíme a nakrájíme na proužky.
Recept na guláš do sklenic
Vyberte si velkou pánev s poklicí, ideální je kastrol s nepřilnavým povrchem.
Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a maso na něm opečeme ze všech stran. Přidejte cibuli a restujte 1 až 2 minuty. Cibuli nechte jen zesklovatět, nepražte ji.
Nyní můžete kořenit. Podle mého názoru, když se předem osolí, maso pak ztrácí hodně vody, proto přidejte jen pepř a mletou papriku. Papriku můžete samozřejmě použít i pálivější, záleží na vaší chuti. Postupujte rychle, aby se vám paprika nepřipálila. Jen ji krátce orestujte společně s masem a cibulí.
Zalijte octem nebo vínem a přidejte horký vývar a rajčatovou šťávu ze scezených rajčatových semínek. Poté přikryjte a duste na mírném ohni 30 minut.
Mezitím si můžete připravit zeleninu. Tu po půl hodině přidáme společně se solí a celé to opět dusíme asi 20 minut.
Příprava zavařovacích sklenic
Zatímco se to celé dusí, můžeme si připravit sklenice. Používejte zavařovací sklenice s klipsnou a skleněnými víčky s odnímací gumou. Tady můžete vidět jak vypadají: zavařovací sklenice na maso. Sklenice a skleněná víčka umyjeme a vysterilizujeme na pět až deset minut v rozpálené troubě. Gumy necháme povařit ve vodě a necháme je v ní, dokud je nebudeme potřebovat.
Plnění a zavařování sklenic
Sklenice naplňte cca 2 cm pod okraj, otřete okraje papírovou utěrkou, přiklopte víčky a zajistěte klipem. Naplněné sklenice vložte do pařáku nebo varného hrnce nebo do vodní lázně na dvě hodiny při teplotě 100°C. Můžete zavařovat i v troubě, ale nezbytně bych to nedělal, protože mi to připadá trochu jemné. Ale určitě to možné je, v troubě vyhřáté na 150 °C. Ale raději to nechte vařit ve velkém hrnci s vodou a teploměrem.
Když sklenice vychladnou, sejměte svorky a mírným tahem za víčko zkontrolujte, zda je ve sklenici vakuum. Jinak k večeři je prostě guláš.
Použití
Když dostanete chuť na guláš, udělejte si špagety, nudle nebo rýži. Guláš ze sklenice důkladně prohřejte při varu na pánvi. Guláš lze nyní trochu zahustit strouhanou chlebovou kůrkou nebo moukou s vodou. Můžete přidat i smetanu, ale nikdy nepřidávejte smetanu před zavařováním!
K tomu možná sklenička červeného vína, pár svíček na stole a to je pak pro mě čistý požitek.