Křenová omáčka z krenexu
Ingredience
- 2 lžíce krenexu
- 1x smetana
- hrnek mléka
- hladká mouka
- ocet
- sůl
- cukr dle chuti
Postup
Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které rozmícháme hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem či vejcem natvrdo.
Jednoduchá křenová omáčka
Ingredience
- 100 g másla
- 2 středně velké cibule
- 35 g hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- sůl
Postup
Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, ale nenechte ji zhnědnout. Zaprašte moukou a vymíchejte bledou jíšku. Zalijte studeným vývarem, důkladně promíchejte metličkou a nechte alespoň 20 minut zvolna provařit. Sbírejte pěnu a nečistoty z hladiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu. Ke konci vaření přidejte polovinu nastrouhaného křenu a ještě 2–3 minuty vařte.
Zhoustlý základ omáčky ochuťte solí, pepřem, případně též několika kapkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru. Přilijte smetanu, rozmixujte a ještě propasírujte přes cedník. Nakonec vmíchejte zbytek nastrouhaného křenu a znovu podle potřeby dochuťte.
Křenová omáčka s vejcem
Ingredience
Na vaření vajec
- 150 ml kvasného lihového octa
- 0,5 kávové lžičky soli
- 4 slepičí vejce
- 1,2 l pitné vody
- 0,5 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 kávová lžička cukru krupice
- 80 g křenu
- 100 g majonézy
- 2 špetky černého mletého pepře
- 100 ml 33% smetany (šlehačka)
- 0,3 kávové lžičky soli
Postup
Vodu s octem a solí přivedeme k varu a do vody rozklepneme opatrně vejce. Vaříme asi čtyři minuty, poté děrovanou naběračkou vyjmeme, propláchneme studenou vodou, scedíme a necháme okapat.
Strouhaný křen rozšleháme s majonézou a ušlehanou smetanou, přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř.
Vejce podáváme přelitá omáčkou. Tato křenová omáčka je netradiční, rychlá a velmi chutná.
Křenová omáčka s hovězím masem
Ingredience
Maso
- 500 g libového hovězího (hovězí zadní, falešná svíčková)
- sůl
- pepř
- kořenová zelenina
- 600 ml vývaru (z výše zmíněného hovězího masa)
- 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu
- 100 g másla
- 1 velká cibule
- 4–5 lžic hladké mouky
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 6 starších rohlíků
- 3 vejce
- 2–3 lžíce nasekané petrželky
- 100 g hrubé mouky
- čajová lžička soli
- 250 ml mléka
- 1 lžíce másla
Postup
Maso si den dopředu nasolíme, opepříme a necháme zakryté v lednici. Druhý den je dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, 1 litr vody a vaříme zvolna 2 hodiny.
Na karlovarské koule rozkrájíme rohlíky na malé kostičky, které na kousku másla opražíme na pánvi a nasypeme do mísy. Přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5–10 minut). Mezitím vyšleháme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs na karlovarské koule rozdělíme na deset dílků, z každého vytvoříme kouli a vaříme v mírně osolené vodě asi 18 minut. Jednotlivé koule můžeme zabalit do potravinové fólie.
Omáčka
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a chvíli mícháme. Ještě světlou jíšku zalijeme vývarem z vařeného masa (je lepší vývar vychladit). Opepříme, osolíme a vaříme 20 minut. Občas promícháme, aby se nám nepřipálila. Do omáčky přidáme nastrouhaný křen a cca 5 minut dále vaříme. Poté vše rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vrátíme na plotnu, přidáme cukr, citronovou šťávu, smetanu a znovu provaříme. Nakonec křenovou omáčku dochutíme solí či pepřem.
Takto připravená klasická křenová omáčka se podává s karlovarskými koulemi a krájeným vařeným masem.
Křenová omáčka se zakysanou smetanou
Ingredience
- cukr krystal dle chuti
- sůl
- 400 g strouhaného křenu
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- 200 ml smetany
- 200 ml zakysané smetany
Postup
V hrnci smícháme mléko se zakysanou smetanou, moukou a osolíme. Směs přivedeme k varu, chvilku povaříme a přidáme nastrouhaný křen. Omáčku dosolíme, přidáme trochu citronové šťávy nebo octa, popřípadě i osladíme. Křenovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem a můžeme přidat i plátek hovězího masa.
Tip: Křenová omáčka se zakysanou smetanou k masovému fondue
Ingredience
- ½ šálku zakysané smetany
- ½ šálku smetany ke šlehání
- 1 lžíce strouhaného křenu
- špetka soli
- 2 lžíce majonézy
Postup
Ušlehejte smetanu. Všechny přísady promíchejte a nakonec vmíchejte smetanu ke šlehání. Nechte proležet v chladu. Jde o netradiční, ale velmi chutné provedení.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Varieg