Lívance z ovesných vloček a jogurtu
Suroviny:
- 500 g bílého jogurtu
- 250‒300 ml hladké mouky
- 250‒300 ml ovesných vloček
- 2 vejce
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- olej na pečení
- dle chuti jakýkoli džem, tvaroh, med nebo mletá skořice
Postup:
Do mísy dáme bílý jogurt, hladkou mouku, vločky, vejce, olivový olej, prášek do pečiva, špetku soli a vše důkladně promícháme. Takto připravené těsto necháme odležet zhruba 20 minut. Ovesné vločky se nasáknou, těsto většinou zhoustne, takže ho poté budeme muset zředit ještě jogurtem nebo vodou. Mělo by mít hustší, ale litou konzistenci. Pánev nebo lívanečník potřeme olejem a z obou stran pečeme lívance do zlatova. Dle chuti si hotové lívance potřeme džemem, na ozdobu použijeme tvaroh, med a mletou skořici. Kdo má rád, může si celé lívance obalit ve skořici s cukrem. Z uvedené dávky upečete zhruba 18 lívanců.
Lívance z ovesných vloček a banánu
Suroviny:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 banány
- 1 vejce
- mléko
Postup:
Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme ovesné vločky a banán nakrájený na kousky. Mixérem rozmixujeme na kaši, pokud je moc hustá, naředíme ji mlékem. Rozehřejeme suchou pánev bez použití oleje, ze směsi vytvoříme lívance a pečeme na mírném ohni z obou stran do zlatova. Kdy máme lívance otočit, poznáme tak, že se nám na povrchu začnou tvořit malé bublinky.
Lívance z ovesných vloček fitness
Suroviny:
- 100 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- špetka skořice
- jogurt nebo tvaroh
- banán či jiné ovoce na ozdobu
Postup:
Bílek vyšleháme do pěny, k němu postupně přidáme žloutek, vločky, mléko a skořici. Z této směsi tvoříme malé lívanečky a klademe je na rozpálenou suchou pánev. Pečeme do zlatova z obou stran. Hotové ozdobíme tvarohem nebo jogurtem a kousky ovoce, například banánem. A proč jim říkáme fitness lívanečky? Protože jsou bez tuku, cukru a mouky. Prostě zdravé a výživné.
Lívance s ovesnými vločkami bez droždí
Suroviny:
- 0,5 l mléka
- 120 g ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Postup:
Vločky dáme do mísy, propláchneme vodou a zalijeme 0,25 l ohřátého mléka. Necháme zhruba 20 minut odležet, nabobtnat. Poté přisypeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva a zalijeme zbytkem mléka. Vše důkladně promícháme v lité husté těsto. Rozpálíme pánev, malinko potřeme olejem a začneme smažit lívanečky z obou stran pěkně do růžova. Zdobíme tím, co máme rádi. Třeba pomažeme marmeládou, ozdobíme tvarohem nebo šlehačkou.
Lívance z ovesných vloček bez vajec
Suroviny:
- 0,5 l mléka
- 150 g mletých ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- mletá skořice
Postup:
Rozemleté ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut odležet. Potom přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, mletou skořici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidat mléko nebo přisypat vločky můžeme dle potřeby. Záleží na tom, jak husté těsto chceme. Na trošce oleje smažíme malé lívanečky z obou stran do zlatova. Pokud máme teflonovou pánev, můžeme zcela bez tuku. Lívanečky z ovesných vloček servírujeme s tím, co máme rádi. Například s marmeládou, tvarohem, šlehačkou a podobně.
Ovesné lívance s jablky
Suroviny:
- 0,5 l mléka
- 150 g ovesných vloček
- 140 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 400 g strouhaných jablek
- špetka soli
- 1 skořicový cukr
- olej na smažení
Postup:
Ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut nabobtnat. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka. Takto připravené přidáme do nabobtnalých vloček, přidáme mouku, zbytek mléka, vejce, skořicový cukr, moučkový cukr a špetku soli. Vše pořádně promícháme. Rozpálíme pánev s trochou oleje a smažíme z obou stran do zlatova. Podáváme namazané marmeládou a ozdobené tvarohem. Pro labužníky můžeme pouze obalit ve skořicovém cukru.
Lívance z ovesných vloček a tvarohu
Suroviny:
- 150 g ovesných vloček
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 vejce
- mléko dle potřeby
- cukr
- olej na smažení
Postup:
Ovesné vločky rozdrtíme v drtiči na prášek. Dáme do misky, přidáme tvaroh, trošku cukru, vejce. Mléko přilejeme dle potřeby. Vytvoříme kaši. Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící tvoříme menší lívanečky. Pečeme z obou stran do zlatova. Lívanečky mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.
Autor: © gastum
Foto: © Dezidor