Tmavá pepřová omáčka
Ingredience:
- 3 lžíce černého pepře
- 4 lžíce másla
- 1 šalotka
- ½ hrnku Brandy
- ½ hrnku vývaru z hovězího masa
- 60 ml smetany
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve je potřeba si pepř pořádně rozdrtit, aby v omáčce neplavaly celé kuličky. Poté si v hrnci na středním plameni rozehřejeme máslo. Do něj přidáme pokrájenou šalotku. Vše vaříme tak dlouho, dokud šalotka nezměkne. Do omáčky se pak přidá pepř a brandy. Vše se přivede k varu. Poté se do omáčky přilije ještě vývar z hovězího masa. Vše se přivede k varu. Jakmile se omáčka přivede k varu, je třeba plamen snížit a přidat do omáčky smetanu. Omáčka se musí pořádně promíchat a nechat se zahřát, ale bez vaření. Když se omáčka celá prohřeje, začne se znovu mírně zahřívat, dokud dostatečně nezhoustne, obvykle to trvá 5 - 10 minut. Omáčka je možné dosolit podle chuti.
Pepřová omáčka podle Kluků v akci
Ingredience:
- 50 g másla
- 3 dl vývaru
- 1 dl smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce celého pepře
- 1 lžíce mletého pepře
- Sůl
- Provensálské koření
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme pánvičku. Na ní si nejprve rozehřejeme máslo, do něj pak přidáme mouku a za stálého míchání ji opražíme do zlata. Do zásmažky přidáme smetanu, pepř a provensálské koření. Nakonec přilijeme i připravený vývar (ať už domácí nebo kupovaný) a vše se ještě povaří.
Smetanová pepřová omáčka ke steakům
Ingredience:
- 1 cibule (menší)
- 1 stroužek česneku
- 4 špetky barevného drceného pepře
- 150 ml hovězího vývaru
- 200 g smetany na vaření
- Tymián
- Bazalka
- Oregáno
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme pánev. Na ní si necháme rozpustit máslo. Mezitím si nakrájíme na drobno cibulku, která se pak přidá do rozpuštěného másla. Máslo se zpění a cibulka se tak opeče dozlatova. K cibulce se přidá vývar (domácí nebo kupovaný), smetana na vaření a pepř. Vše se řádně zamíchá a společně se provaří. Dušením se obsah pánve zmenší zhruba na polovinu. Omáčka se na závěr dochutí česnekem a čerstvým mletým pepřem, který se do omáčky přimíchá, ale už bez vaření. Omáčka se ještě může dochutit tymiánem, bazalkou nebo oregánem. Všeho podle chuti.
Pepřová omáčka ze zeleného pepře (1/4 litru)
Ingredience:
- 30 g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 40 g čerstvého zeleného pepře
- 125 ml hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml 12 % smetany
Postup přípravy:
Na připravené pánvi si nejprve rozpustíme máslo. Než se máslo rozpustí, nasekáme si malou cibuli na jemno. Cibuli přidáme k máslu a vše smažíme asi pět minut doměkka / dozlatova. K cibuli se přidá prolisovaný stroužek česneku a zelený pepř (ten může být zelený, nebo i ten nakládaný, pokud bude ale slitý). Vše je potřeba minutu míchat. Potom se přilije 125 ml hovězího vývaru a přidá se i smetana ke šlehání i 12 % smetana. Vše je potřeba důkladně zamíchat a přivést k varu. Až se omáčka začne vařit, tak se stáhne oheň a omáčka se ještě nechá 10 minut bublat tak dlouho, dokud se obsah omáčky nezmenší zhruba na polovinu.
Pepřová omáčka na steak s dijonskou hořčicí a bílým vínem
Ingredience:
- 1 lžička dijonské hořčice
- 0,5 hrnku suchého bílého vína
- 2 lžíce zeleného pepře
- 0,5 hrnku 30 % smetany
Postup přípravy:
Po dopečení masa zůstane na pánvi výpek, do něhož se přilije i připravená smetana a víno. Vše se společně povaří asi 2 minuty, dokud se objem omáčky nezmenší. Do omáčky se přidá i dijonská hořčice a kuličky zeleného pepře. Vše se pořádně rozmíchá a kuličky se musí přímo v omáčce rozdrtit (lžící, vařečkou). Poté se vše ještě asi minutu povaří.
Pepřová omáčka s Knorr bujónem a červeným vínem
Ingredience:
- Knorr Bohatý bujón na guláš
- 10 lžic suchého červeného vína
- 3 ks cibule šalotky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce 30 % smetany
- 1 lžíce čerstvě drceného černého pepře
- 80 g nakládaného zeleného pepře
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si vařící vodou zalijeme kuličky zeleného pepře a necháme je v nálevu několik minut odstát. Nálev se pak scedí. Najemno si nakrájíme cibuli šalotku a na pánvi s výpekem z masa ji necháme společně s máslem zesklovatět. K výpeku pak přilijeme i víno a přidá se zelený pepř s hořčicí. Omáčka se pak musí dusit tak dlouho, dokud se zhruba polovina omáčky nevypaří. Poté se do omáčky přidá bujón na guláš a smetana. Vše se znovu povaří, dokud omáčka nezhoustne.
Pepřová omáčka na steak s cibulí a bílým vínem
Ingredience:
- 20 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce celého zeleného pepře
- 250 ml hovězího vývaru
- 60 ml bílého vína
- 300 ml smetany (ke šlehání nebo na vaření)
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme pánvičku nebo malý hrnek.do něj nalijeme olivový olej a zahřejeme ho. Mezitím si nakrájíme najemno cibuli. Cibuli i se zeleným pepřem vlijeme do oleje a dvě minuty vše zahříváme. Poté se přidá vývar a víno a vše se zase asi 4 minuty společně povaří. Nakonec se ještě přilije smetane a vše se vaří, dokud omáčka nezhoustne.
Pepřová omáčka z barevného pepře s taveným sýrem
Ingredience:
- 1 sáček barevného pepře (čtyř barev)
- Smetana ke šlehání
- 2 kostky taveného sýra
- Máslo
- Mouka
- Olej
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si na pánvičce připravíme světlou jíšku (rozpálíme si máslo a přidáme hladkou mouku, vše smažíme, dokud mouka není dozlatova). Světlou jíšku pak zalijeme vodou a jíšku v ní rozmícháme. Do omáčky přidáme připravený pepř, tavený sýr a sůl. Omáčka se nechá přivést k varu, a když se pak odstaví, tak se do ní přidá smetana a dochutí se ještě solí podle potřeby.
Pepřová omáčka bez smetany
Ingredience:
- 1ks sýru žervé
- 1 kelímek bílého jogurtu
- Mletý černý pepř
- Drcený zelený pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Na pánvičce necháme po dopečení masa výpek. Do něj se přidá žervé i bílý jogurt. Vše se pár minut povaří a přidá se do ní zelený pepř i černý mletý pepř a vše se podle chuti dosolí.
Pepřová omáčka bez vývaru
Ingredience:
- 2 - 3 lžičky nakládaného zeleného pepře
- 1 - 2 lžíce másla
- 150 ml smetany
- Sůl
- Mouka
Postup přípravy:
Nejprve si na pánvičce rozehřejeme máslo, k němu se pak přidá podrcený nakládaný zelený pepř (je dobré ho předtím namočit do horké vody, aby změkl), chvíli je potřeba máslo s pepřem promíchávat a pak přilijeme smetanu, přidáme sůl a vše vaříme asi ještě 2 minuty.
Jednoduchá pepřová omáčka bez vývaru
Ingredience:
- 1 smetana na vaření
- 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
- Mletý černý pepř
- Sůl
- Máslo
Postup přípravy:
Nejprve si na pánvičce zahřejeme máslo. Na něm pak asi 2 minuty povaříme kuličky zeleného pepře. Poté přilijeme smetanu a vše přivedeme k varu. Poté se podle potřeby přidá mouka, aby mouka zhoustla podle našich představ. Nakonec se omáčka dochutí solí a mletým pepřem.
Autor: © Mgr. Jitka Konášová
Foto: © Ruth Hartnup