Facebook Síť X Pinterest email tisk

Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Vydáno , aktualizováno

Recepty na jídlo

Kluci v akci růžičkovou kapustu použili ve dvou receptech na vepřový špíz s bramborovými kotletami a růžičkovou kapustou a na bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.

V prvním receptu je růžičková kapusta použita jako příloha s tymiánovou příchutí a krustičkou ze zkaramelizovaného cukru.

V druhém receptu je růžičková kapusta použita jako náplň do bramborových knedlíků a je ochucena špekem cibulí a česnekem.

Oba recepty s růžičkovou kapustou vám zde přinášíme včetně odkazů na video, kde můžete vidět kluky v akci, jak si růžičkovou kapustou pěkně poradí.


Obsah článku

Vepřový špíz s kroketami a růžičkovou kapustou

Podle kluků v akci lze marinované libové vepřové maso připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Kluci ho zprudka a krátce opečou, což podle nich zaručí, že nebude vysušené a zůstane krásně křehké.

Ingredience

Na 4 porce

  • 600 g minutkových plátků z vepřové pečeně.

Na marinádu

  • 50 g kremžské hořčice;
  • 50 ml oleje;
  • 50 ml vody;
  • hrst plocholisté petržele;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na krokety

  • 600 g brambor vařených ve slupce;
  • 1 šalotka;
  • 3 stroužky česneku;
  • 1 lžička mleté papriky;
  • 1 lžička drceného kmínu;
  • mletý pepř;
  • sůl;
  • 2 žloutky;
  • 1 lžíce plnotučné hořčice;
  • worcesterská omáčka;
  • olej na smažení.

Na kapustičky

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 80 g másla;
  • 4 snítky tymiánu;
  • 1 lžíce krupicového cukru;
  • střik bílého vinného octa;
  • mletý pepř;
  • sůl

Postup

Ze všech ingrediencí na marinádu kluci vymíchají lák, do nějž vloží na hodinu plátky vepřového masa. Poté marinované plátky napíchají na špízy, vloží na plech vyložený pečicím papírem a pečou ve vyhřáté troubě při 250 °C po dobu 8−10 minut.

Během marinování si kluci připraví krokety. Nejdříve nastrouhají brambory na jemném struhadle a smíchají je s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutí mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě nakonec vše promíchají se žloutky. Z hotové směsi tvarují krokety a smaží je v oleji dozlatova.

Po dobu, co se peče maso na špízech, tak si kluci připraví růžičkovou kapustu. Nejdříve ji očistí, nakrájí na půlky či čtvrtky, opečou na rozehřátém másle, přidají snítku tymiánu, zasypou cukrem, a zahřívají, než cukr zkaramelizuje. Pak zastříknou octem a dochutí pepřem a solí.

Hotový pokrm podávají na talíři se špízy, kapustičkami a smaženými kroketkami.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou, se můžete podívat zde: Vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou

Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.

Ingredience

Na bramborové těsto

  • 1 kg brambor vařených ve slupce;
  • 1 vejce;
  • 150 g hrubé mouky;
  • 100 g krupice;
  • sůl;
  • hladká mouka na vyválení.

Na náplň

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 150 g uzeného špeku;
  • 1 cibule;
  • 3 stroužky česneku;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na podávání

  • 200 g červené cibule;
  • sádlo.

Postup

Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.

Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.

Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou, se můžete podívat zde: Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.





přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.


Zajímavé články

nové příběhy

Zavařování hotových jídel do sklenic

Bláža

Ne, Zavařuji úplně běžně jídla s bramborami i cibulí a zahuštěná moukou. Potřebovala jsem poradit jak na zavařování v mikrovlnce, protože nemám v tento okamžik moc času, ale DOBŘE (s masem na 2x) zavařené jsou v pohodě vlastně možná všechna jídla. :-) :-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zavařování hotových jídel do sklenic

Jan

Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zavařování hotových jídel do sklenic

Milda

Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.