Falešná svíčková z Halali
Suroviny:
- 1 kg falešné svíčkové (případně zadní hovězí)
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- cca 15 dkg slaniny
- 2 sklenice Halali směs pod svíčkovou
- 5 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 250 ml smetany na vaření
Postup:
Nejdříve si připravíme maso, které prošpikujeme nakrájenými kousky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých natlačíme slaninu. Poté nakrájíme nadrobno cibulku, necháme ji na oleji zesklovatět a přidáme prošpikované maso, které osmahneme ze všech stran do zatažení. Poté přidáme pár kuliček nového koření a trochu bobkových listů. Když je maso zatažené, přilijeme ze sklenice směs Halali a ještě chvilku restujeme. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou. Když je maso měkké, vyjmeme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přilijeme potřebné množství vody na omáčku. Přivedeme k varu, zahustíme a zalijeme smetanou. Dochutíme solí, cukrem a šťávou z citronu. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Svíčková z Halali v troubě
Suroviny:
- 1 kg zadního hovězího masa (falešná svíčková)
- 35 dkg mražené zeleniny pod svíčkovou
- 1 sklenice Halali (velká)
- 3 lžíce másla
- 3 bobkové listy
- 1 lžička tymiánu
- 10 kuliček nového koření
- sůl a cukr podle chuti
- 2 velké cibule
- 15 dkg slaniny na prošpikování
- 4 dl smetany ke šlehání
- 3 dl mléka (i více)
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
Postup:
Do pekáče dáme mraženou zeleninu, směs Halali, přidáme koření, rozpuštěné máslo, cibuli, vodu a vložíme slaninou prošpikované, osolené maso, které obalíme touto směsí. Necháme do druhého dne v lednici. Druhý den maso za stálého podlévání pečeme nejméně 2 hodiny (záleží na tom, jaké máme maso). Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přilijeme potřebné množství vody na omáčku. Přivedeme k varu, zahustíme moukou, necháme provařit a zalijeme smetanou. Dochutíme solí, cukrem a šťávou z citronu. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Svíčková z Halali v papiňáku
Suroviny:
- 1 kg falešné svíčkové (případně zadní hovězí)
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- cca 15 dkg slaniny
- 2 sklenice směsi Halali
- 5 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 250 ml smetany na vaření
Postup:
Maso prošpikujeme špekem, osolíme a opepříme. Na rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme prošpikované osolené maso, které necháme zatáhnout ze všech stran. Potom přilijeme směs Halali, přidáme koření a necháme vařit v tlakovém hrnci asi 1 hodinu. Když je maso uvařené, vyndáme ho, rozmixujeme zeleninu ponorným mixerem, omáčku zahustíme moukou a povaříme. Nakonec zalijeme smetanou a můžeme dochutit citronovou šťávou. Maso nakrájíme na plátky a podáváme společně s houskovým knedlíkem.
Jednoduchá svíčková z Halali
Suroviny:
- 6 plátků hovězího masa
- 2 cibule
- 2 sklenice směsi Halali
- 1 smetana
- hladká mouka na zahuštění
- špetka cukru
- sůl
Postup:
Nakrájíme najemno cibulku a orestujeme ji na oleji. Poté přidáme nakrájené osolené plátky masa a z obou stran osmahneme. Přilijeme směs Halali i s nálevem a dusíme, dokud není maso měkké. Maso vyndáme na talíř a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. V hrnku rozmícháme dohladka mouku se smetanou a za stálého míchání vlijeme do ohřáté omáčky. Necháme zvolna provařit, až omáčka zhoustne. Podle chuti přisladíme cukrem a nakonec maso vložíme zpět do omáčky. Tato svíčková je velice jednoduchá i pro ty, kteří si na klasickou svíčkovou netroufají.
Svíčková z vepřového s Halali
Suroviny:
- 1 kg vepřového masa
- 1 sklenice směsi Halali
- 2 cibule
- cukr
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- 2 kelímky smetany
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
Svíčková z vepřového a Halali je jednoduchá a rychlá omáčka, kterou si připravíme, když nechceme trávit čas špikováním masa a jeho odležením do druhého dne, jako je to zapotřebí u pravé svíčkové. Vepřové maso nakrájíme cca na 4 kusy, aby se lépe uvařilo. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, orestujeme maso a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Přidáme koření a vaříme maso doměkka. Poté maso vyndáme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem a zahustíme hladkou moukou dohladka rozmíchanou s jednou smetanou. Necháme provařit a spojit, potom přilijeme ještě 1 smetanu a opět provaříme. Nakonec svíčkovou ochutnáme, a pokud se nám zdá příliš kyselá, přidáme podle chuti cukr a promícháme. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Poté přidáme maso, aby se v omáčce prohřálo. Svíčkovou omáčku z Halali podáváme tradičně s houskovými knedlíky.
Svíčková z Halali bez masa
Suroviny:
- 1 sklenice zeleninové směsi Halali
- 2 cibule
- cukr
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- 2 kelímky smetany
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
Svíčková z Halali bez masa je jednoduchá a opravdu rychlá omáčka, která vám bude chutnat i bez toho masa. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Přidáme koření a vaříme zeleninu doměkka. Poté omáčku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem. Svíčkovou omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s jednou sladkou smetanou. Necháme provařit a spojit, potom přilijeme ještě jeden kelímek smetany a opět provaříme. Nakonec svíčkovou ochutnáme, a pokud se nám zdá příliš kyselá, přisladíme ji a promícháme. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Svíčkovou omáčku z Halali podáváme tradičně s houskovými knedlíky.
Sekaná svíčková z Halali
Suroviny:
- 1 sklenice směsi Halali
- 2 cibule
- cukr
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- 2 kelímky smetany
- hladká mouka na zahuštění
- 4 plátky sekané
Postup:
Sekaná ke svíčkové omáčce z Halali je zajímavá a rychlá obměna klasické omáčky s hovězím masem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Přidáme koření a uvaříme zeleninu doměkka. Poté omáčku dobře rozmixujeme a zahustíme ji hladkou moukou dokonale rozmíchanou s jedním kelímkem smetany. Necháme provařit a spojit, potom přilijeme ještě jednu smetanu a opět provaříme. Svíčkovou ochutnáme a můžeme dle chuti přisladit, nebo naopak okyselit, případně dosolit. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Do omáčky pak vložíme plátky sekané, aby se pořádně prohřály. Svíčkovou omáčku z Halali podáváme s plátky sekané a houskovými knedlíky.
Autor: © gastum
Foto: © Matyáš Havel