Vepřová panenka s omáčkou ze zeleného pepře
Suroviny:
- cca 1 kg vepřové panenky
- sůl
- černý pepř
- máslo
- olej
Suroviny na omáčku:
- 50 g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 40 g nakládaného zeleného pepře
- 100 ml vývaru
- 300 ml smetany
Postup:
Vepřovou panenku opláchneme a nakrájíme ji na tlustší špalíčky. Můžeme je malinko poklepat, ale není to nutné. Lehce osolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozpálíme máslo s troškou oleje a špalíčky osmahneme z obou stran zhruba 4–5 minut. Poté přendáme do hrnce s poklicí a udržujeme v teple.
Omáčka:
Na hlubší pánvi nebo v hrnci rozpustíme máslo, na něm osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme utřený stroužek česneku a zelený pepř. Poté přilejeme vývar se smetanou a pomalu vaříme. Vaříme tak dlouho, dokud nám omáčka nezhoustne. Ochutnáme a případně dosolíme. Maso nachystáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou. Takto připravené vepřové na zeleném pepři můžeme podávat se šťouchanými brambory nebo s hranolky.
Panenka s pepřovo-smetanovou omáčkou
Suroviny:
- 0,5 kg vepřové panenky
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mletého pepře
- 10 dkg anglické slaniny
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml vepřového vývaru nebo masox
- olej
- sůl
Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na silnější plátky. Můžeme lehce poklepat pomocí kloubů. Maso osolíme a zprudka osmahneme na pánvi s troškou oleje. Takto osmahnuté maso vyndáme, obalíme ho slaninou a připravíme do zapékací mísy. V hrnci nebo na hlubší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme lžíci pepře a zasypeme hladkou moukou. Rozmícháme v hladkou jíšku. Do jíšky přidáme vývar a nakonec smetanu. Mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Takto připravenou omáčkou přelijeme nachystané maso v zapékací misce, dáme péct do trouby na 210 °C přibližně na 30 minut. Podáváme s hranolky, kroketami nebo americkými brambory. Přejeme dobrou chuť.
Vepřová panenka a pepřová omáčka z barevného pepře
Suroviny:
- 0,5 kg panenky
- směs barevných pepřů
- pažitka
- tymián
- 2 lístky šalvěje
- petrželka
- sůl
- olivový olej
- 0,5 dl bílého vína
- 1 dl 30% smetany
- 1 lžička másla
- 1 lžíce oleje
Postup:
Vepřovou panenku očistíme, omyjeme a osušíme. Pokapeme olejem, osolíme, posypeme pepřem a necháme 1/2 hodiny odležet. Rozpálíme pánev a opečeme na sucho z každé strany 1 minutu, celkem 4 minuty. Poté přilejeme olej a maso v něm omočíme. Takto připravené přendáme do pekáčku a v horké troubě pečeme zhruba 7 minut, záleží na tom, jak kdo má rád propečené (to budete muset odzkoušet). Po vytažení necháme 10 minut ještě odpočinout. K výpečku, který nám zbyl na pánvi, dáme víno a necháme odpařit. Přilejeme smetanu, přidáme máslo a dochutíme omáčku nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Jako přílohu použijeme vařené brambory, šťouchané brambory, hranolky nebo pečené brambory. Jak kdo má rád.
Autor: © gastum
Foto: © Julo